FINAL PRATTEK


ASSALAMU ALAIKUM WR.WB. Hari ini kami final prattek dikitchen saya dikelompok 4 dan mendapat jadwal final dihari pertama prattek dan ditugaskan untuk membuat Menu A'LA CARTE I dan saya ditugaskan sebagai CDP dibagian buthcer dan sya bertugas menyediakan lamb chop, sedangkan anggota saya dikelompok lain mengerjakan,ikan,ayam,udang dan kerang dan memporsi semuanya.

Adapun yg dimaksud dgn lamb chop adalah potongan daging kambing yang dibuat dengan memotong pada sudut tegak lurus dengan tulang belakang, menjana hidangan tunggal daging yang secara tradisi dimasak dan dihidangkan dengan tulang.
Lamb chop adalah kambing domestik yang dibawah unur satu tahun. Dagingnya sangat lembut, kerana faktor usia dan ia mempunyai rasa yang khusus yang sangat berbeza dari kambing yang tua. 
Bahagian yang terbaik datangnya dari bahagian pinggang dan tulang rusuk. Bagian ini lembut dan mudah dimasak. Secara umumnya lamb chop yang berkualiti biasanya mempunyai warna merah muda, dengan serakan lemak yang sekata dan dagingnya halus bertekstur.


APPETIZER
SALADE NICOISE
SALAD OF SEARED SEA SCALLOPS WITH ORIENTAL VINAIGRETTE
RUJAK BUAH
THAI CHICKEN SALAD

SOUP
JAPANESE CLEAR SOUP WITH SHRIMP
PURE OF PUMPKIN SOUP

MAIN COURSE
TORI NO TERIYAKI
ONIGIRI
****
PAN SEARED OF SALMON WITH HOLLANDAISE SAUCE
DUSCHESSE POTATOES
SAUTE JARDINIER VEGETABLE
****
GRILLED CHOPPED LAMB "STEAK" WITH ROSEMARY and PINE NUTS
COLCANNON
VEGETABLE TAGLIATELLE
***
MOULES MARINIERE (STEAMED MUSSELS)
GRATIN DAUPHINOISE
CREAMED SPINACH

DESSERT
RICE PUDDING
BUBUH INJIN
SACHERTORTE

GREAT FOR SHARING
PIZZA MARGHERITA
MONTE CRISTO SANDWICH
REUBEN SANDWICH
WHITE BAN BREAD
ONION RINGS

Komentar

Postingan Populer